Amsterdam, mei 1599  

De oorspronkelijke plattegrond was niet ingekleurd. Deze is vanaf april 2020 in een moderne, full colour uitvoering op het formaat 50x70 cm te verkrijgen. 
Prijs: € 39 + € 9,50 verzendkosten (aangetekend)
De plattegrond kun je ook voor € 49,95 kopen in de volgende winkels:
*Scheltema, Rokin 9 Amsterdam
*Stadsboekwinkel, Vijzelstraat 32 Amsterdam

Amsterdam 1599 Pieter Bast

Het origineel

Pieter Bast werkte vanaf 1595 aan de kaart van Amsterdam. Hij gebruikte 4 koperen platen waarop hij de stad in spiegelbeeld graveerde. Gedurende het werk breidde de stad zich uit waarbij aan de oostzijde (links) een enorm havengebied ontstond met werven en pakhuizen. Bast heeft de kaart om die reden nog 3 keer aangepast aan de nieuwe situatie. Deze kaart is de vierde en laatste editie, waarbij de oude middeleeuwse stadsmuur bijna geheel door Pieter Bast is 'weggegraveerd'. Deze editie kwam in 1599 gereed. 

De ingekleurde kaart met veel details

De ingekleurde versie gunt de beschouwer een getrouwe en gedetailleerde weergave van Amsterdam aan het begin van de Gouden Eeuw. Hieronder een paar voorbeelden.

Amsterdam 1599, Pieter Bast, zicht op Montelbaanstoren

Montelbaanstoren op de hoek van de Oude Schans en Kromme Waal

Amsterdam 1599, Pieter Bast, zicht op de Dam met Oude Stadhuis

De Dam met het Oude Stadhuis en Nieuwe Kerk met begraafplaats langs de Nieuwezijds Voorburgwal.

Amsterdam 1599, Pieter Bast, zicht op Nieuwe Doelenstraat richting Kalverstraat

Nieuwe Doelenstraat langs de Amstel richting Kalverstraat met Middeleeuwse stadspoort. Tegenwoordig staat hier de Munttoren.

Amsterdam 1599, Pieter Bast, Galgen langs het Ei

In de rechter benedenhoek van de kaart een afschrikwekkend detail van  galgen en raden aan de overkant van het IJ. Twee brede galgen met verdieping (!) met 11 slachtoffers.

Topview Amsterdam 2010. Let op de afwijkende, schuin gepositioneerde gebouwen aan de Krom Boomsloot in het midden van de afbeelding. Op de volgende afbeelding van Amsterdam 1599 zie je dezelfde positionering en de reden waarom ze zo staan. Het noorden is rechtsonder.

Amsterdam 1599, Pieter Bast, Krom Boomsloot

De schuin gepositioneerde gebouwen aan de Krom Boomsloot als gevolg van een sloot die er heeft gelegen.

Amsterdam 1599, Pieter Bast, scheepsbouwers

Op de kaart staan op verschillende plekken mensen getekend. Doorgaans zijn ze te groot, zoals hier 3 scheepsbouwers op een drijvend werkvlot.

Amsterdam mei 1599, full colour versie

Amsterdam mei 1599, Pieter Bast full colour versie